Opskrifter

 

Lad dig inspirere af safran!


Safran er et yndet krydderi i den finere madlavning mange steder i verden. 

Risotto, kyllingetagine, safranris, safran sauce, paella eller bouillabaisse er eksempler, men der findes mange flere lækre traditionelle retter med safran og endnu flere nye, man kan opfinde. Safran gør sig godt både i det salte og det søde køkken. 

Ud over at give dejlig smag, duft og farve er safran også sundt, så der er ingen grund til ikke at bruge det i madlavningen, så meget som man kan. Her på siden har vi enkelte signaturretter til inspiration. Derudover vil vi løbende bringe nye opskrifter og inspiration på vores Facebook og Instagram 

 

 

 

 Torsk med chili, safran og fløde


Denne opskrift er husets favorit når vi skal have fisk. Retten er meget lækker, samtidig med den er let og hurtig at lave. Vi har oftest lavet den med torsk, men har også prøvet med lyssej, mørksej, lange og andre hvide fisketyper, altid med godt resultat.Du kan enten stege fisken i pande og gøre den færdig med sovs og det hele der, eller lægge det hele i et ovnfast fad og stege det i ovnen. Ovnversionen giver mindst arbejde/håndtering og er dermed det letteste og måske også det mest skånsomme for fiskens struktur, begge dele smager forrygende. Chili og citron giver safran og fløde kant, men skal ikke overdøve smagen. Det sker heller ikke med mindre, man putter store mængder chili og citron i. De angivne mængder kan varieres. Med forholdsvis mere fløde i forhold til vand med safran, får du en mere flødetyk sovs, ligesom mængden af citron, safran og chili kan varieres efter smag. Safran opløses i kogende vand før det tilsættes. Hvis man yderligere knuser det i en morter før det opløses, får man aroma og farve fordelt ensartet i hele retten, hvis man undlader, vil man i stedet kunne se de hele safranstøvdragere i retten. 

Ingredienser til 4 personer:

 


0,8-1,0 kg torsk eller anden hvid fisk

2-3 dl fløde

0,2-0,3 gram safran opløst i 1-1,5 dl kogende vand

1 knivsspids chili eller en frisk mellemstærk chili

Salt efter smag

Saft fra ½ citron (den anden halvdel kan skæres i skiver og lægges over som pynt)

Lidt smør eller olie

 

 

 

Pandestegning


Fisken skæres ud i portionsskiver og sauteres et par minutter i olie eller smør på den ene side. Efter at fisken er vendt tilføjes alle de øvrige ingredienser, og fisken simrer i sovsen til den er gennemstegt og sovsen ”kogt sammen”. 

Serveres f.eks. med nye kartofler med urter eller ris (evt. safranris) og salat. 

 

 

 

Stegning i ovn


Torsken lægges i et let smurt ovnfast fad og overhældes med alle ingredienserne. Kommes i forvarmet ovn ved 180 *C med varmluft eller 200 *C uden varmluft. Stegetid ca. 20 minutter til fisken er stegt og sovsen ”kogt sammen”. 

Serveres f.eks. med nye kartofler med urter eller ris (evt. safranris) og salat. Safranris med sprød bundFoto: Jesper Brogaard


Velduftende safranris med sprød bund

Denne opskrift på ris til en festlig middag gør lykke hver gang, og risen både dufter og smager godt samtidig med, at risfadet er et smukt syn. Ris på denne måde lykkes bedst, hvis man laver en grydefuld af en vis størrelse, så forholdet mellem sprød bund og dampede ris på bunden bliver passende. Hvis man ikke får spist det hele samme dag, har man lækre ris til et par dage, og kan variere med at spise forskelligt tilbehør til. Den helt enkle og lette, der ikke kræver ret meget arbejde på en travl hverdag kan f.eks. være youghurt med salt samt findelte løg- og tomatstykker. Denne slags ris kan bruges sammen med alle slags kød- og vegetarretter, og den kvalificere sig som en betydende del af måltidet frem for blot at være tilbehør. Ingredienser: 

300 gram Basmatiris (andre slags ris kan bruges, men til festversionen skal der bruges langkornede faste kvalitetsris)

1,5 liter kogende vand

1-2 teskefuld salt

O,2 – 0,5 gram safran afhængig af smag og portionens størrelse

Skrællede kartofler skåret i skiver på 0,5-1 cm eller et fladbrød til bundDe angivne mængder er et forslag til en mellemstørrelsesportion til 4-6 personer. Da vandet hældes fra, før risene er bløde, betyder den nøjagtige mængde ikke så meget for resultatet. Det er mere vigtigt, at man over tid får en fornemmelse for, hvor højt varmen kan sættes på komfuret og hvor længe den må være høj. Fremgangsmåde


  1. Basmati-risene skylles et par gange og sættes i blød i vand med lidt salt omkring 3 timer, lidt mere eller mindre udløser tilsvarende mere eller mindre kogetid. 

  2. Vandet hældes fra risene og kommes i en stor tykbundet gryde, hvor de overhældes med kogende vand og koger videre på mellemblus i omkring 5-6 min. Den nøjagtige tid identificeres ved at knase et par riskorn mellem tænderne. Når der ikke mere er lidt hårdt i midten af riskornene hældes kogevandet over en sigte. 

  3. Gryden kommes tilbage på blusset, og der hældes 3-5 skefulde vand i bunden af gryden efterfulgt af 3-5 skefulde olie. Når vandet og olien er blevet lidt varm i løbet af et minuts tid eller to lægges kartoffelskiver i bunden, så bunden er helt dækket. Alternativt lægges et fladbrød i bunden af gryden. Så hældes risene tilbage i gryden ovenpå bunden, gerne så risen ligger som et bjerg midt i gryden, altså sådan at laget er tykkest i midten af gryden. Et rent viskestykke lægges over og derefter lægges låget på gryden. Temperaturen holdes på højt til middel et stykke tid til hele gryden er gennemvarm og bundet må gerne være blevet lidt brun, men inden den bliver brændt, skrues varmen helt ned på det mindste blus og står der og damper risene helt færdige.

  4. Samtidig med punkt 3, hældes safranet i en kop eller et glas (man kan evt. knuse safranstøvdragerne i en morter først), safranet overhældes med ca. en dl. kogende vand og står og opløser sig i vandet i et par minutter. Nu løftes låget på risgryden og safranvandet hældes over risen med runde bevægelser for at fordele det godt ud over risen. Låget sættes på plads og risene damper videre.

  5. Hvornår gryden tages af varmen styres af, at bunden ikke må blive brændt. Når man laver risene på denne måde, hvor vandet er hældt fra efter 5-6 minutters kogning, bliver de ikke bløde, hvis de dampes lidt længere eller lidt kortere tid. 


  6.