Helse
Safran eller saffron på engelsk har, som dets kælenavn "Solskinskrydderiet" antyder, vist sig at have en opløftende og helbredende effekt ud over, at det smager og dufter godt. Antallet af nyere videnskabelige forsøg er ikke så mange, at man kan slå egenskaber fast og behandle derefter, men safran har i enkelte forsøg vist positive effekter. Det bruges allerede som en del af helsekost og brugen bygger på generationers erfaringer i de lande, hvor safran dyrkes. På Naturli.dk er safran omtalt. Herunder kan du finde en række henvisninger til nyere forsøg med safran, som belyser og undersøger nogle af safrans egenskaber: 1. Safran indeholder antioxidanterne crocin, crocetin, safranal, and kaempferol, som beskytter hjerneceller, hjælper mod inflammation, mindsker apettiten og hjælper til vægttabt. 

    Kilde:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/264684572.  Hjælper på mild-til-moderat depression 

    - Holdt oppe mod en placebo gruppe har der været påvidst betragtelig positiv effekt på depressive symptomer. 

    Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299602

"revealing that saffron supplementation significantly reduced depression symptoms compared to the placebo control"    - Sammenholdt med antidepressive midler som fluoxetine, imipramine og citalopram har saffron haft en tilsvarende effekt, men med færre negative følge virkninger. 

    Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29136602

"In particular, a number of clinical trials demonstrated that saffron and its active constituents possess antidepressant properties similar to those of current antidepressant medications such as fluoxetine, imipramine and citalopram, but with fewer reported side effects."3. Kan hjælpe med PMS symptomer

    - På kvinder mellem 25-40 som tog 30mg saffran dagligt, vidste behandlingen sig at afhjælpe géner i større grad end for placebo gruppen. 4. Kan hjælpe med sexlyst for folk på antidepressiver

    - for mænd og kvinder som tog 30mg saffron dagligt i 4 uger, blev deres sexlyst og kropslige funktioner forbundet med disse signifikant forbedret. 

Kilde mænd - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22552758

Kilde kvinder - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23280545Det kan være, at blodrøde safrantråde er det tætteste, vi kommer, på små solstråler, der kan spises.  

Safran er let og lækket at tilføje til din diæt. Pulveriseret safran er ikke altid rent, da det er billigere at tilføje andre røde krydderier til indholdet, så sørg for enten at købe trådende (anbefalet) eller at købe pulveret hos en forhandler, du har tillid til. Man skal være opmærksom på, at nogle af safrans indholdsstoffer er så virksomme, at man ikke kan bruge det i ubegrænsede mængder, da det kan have giftvirkning i store doser. I de mængder, man normalt bruger i mad, er det ikke noget problem. Det er mere, hvis man begynder at indtage det som medicin hver dag over en længere periode, at man skal sætte sig ind i de anbefalede mængder.