Safran dyrkes bl.a. i Iran, Spanien, Grækenland, Tyrkiet og Indien. Iran er med sit unikke landskab og tempererede klima en oase for blomsten safrankrokus eller Crocus Sativus, som safran høstes fra. Omkring 90 procent af verdens produktion af safran stammer fra Iran. Du kan læse om safrans historie og se en lille film om produktion af safran i Iran produceret af National Geografic her.
Støvdragere fra en blomst
Ægte safran er støvdragere fra safrankrokus, Crocus Sativus. Efterbehandlingen af støvdragerne afgør, hvilken kvalitet, produktet har. For at kunne kaldes “ægte”, skal safran overholde den internationale ISO 3632 standard, og der må ikke være tilsat noget andet til krydderiet.
Høst med hånd
Der skal ca. 250.000 blomster (med mere end en halv million støvfang) til at fremstille 1 kg safran - de er alle omhyggeligt indsamlede i hånden!
Høsten af safran foregår typisk over 1-2 uger midt på efteråret. Blomsten skal plukkes tidligt om morgenen, når den lige har åbnet sig, for den visner i løbet af dagen. Når krokussen er i blomst høstes hele blomsten. Herefter fjernes de gulligt-røde støvfang forsigtigt og safranet tørres meget nænsomt. Plukning, sortering, tørring og pakning foregår ved håndkraft, så egentlig er det imponerende at safran ikke er dyrere end det er – selv om safran er placeret i top fem på listen over de dyreste madvarer i verdenen.
Opbevar tørt, mørkt og køligt
Rigtig safran kan holde sig friskt i flere år, hvis du opbevarer det tørt, mørkt og køligt (under 18 grader *C).